Ga naar https://www.linkedin.com/. Klik op 'Ik' rechtsboven in je scherm. Er rolt nu een balkje uit, klik vervolgens op 'Profiel weergeven'. Je komt nu op jouw Linkedin profiel terecht. Kopieer de url die in de zoekbalk staat en plak deze in de balk hieronder.

5 tips voor online solliciteren.

De online sollicitatie is geboren uit gemak en gegroeid uit noodzaak. Tijdens de crisis zagen veel bedrijven dat het eigenlijk best wel handig is om een korte, eerste kennismaking via digitale kanalen te laten plaatsvinden. Het bespaart jou als sollicitant reistijd. En ook voor de recruiter of werkgever is het tijdtechnisch interessant. Zij zien de online kennismaking vaak als een ‘eerste schifting’ en gebruiken het om in een – vaak kort – eerste gesprek snel een eerste indruk te krijgen. Hoe zorg jij dat je – ook online! – een goede eerste indruk maakt? Je leest het hier.

Online solliciteren heeft een enorme vlucht genomen in 2020. Bij StarGo geloven we dat online sollicitatiegesprekken meer en meer zullen voorkomen in de toekomst. Sterker nog: dat Skype, Teams of Zoom norm worden voor een eerste kennismaking. Ook als we straks – hopelijk, eindelijk – corona achter ons laten. Het voelt de eerste keer misschien nog wat onwennig om je beste kant te laten zien van achter een beeldscherm, maar met onze 5 tips kom je zéker goed voor de dag.

1. Test de techniek

De techniek is een extra ‘hindernis’ om te nemen voor een online sollicitatie. Zorg dat je goed weet via welke tool het gesprek plaatsvindt. Moet je vooraf nog iets downloaden? Of ergens inloggen? Probeer dat op tijd een keertje uit. Ook een belangrijke: gebruik je een communicatiemiddel ook privé? Check dan even voor de zekerheid of je een representatieve profielfoto hebt ingesteld.

Controleer daarnaast ook of jouw ‘gereedschap’ goed werkt. Doet de camera van je laptop of smartphone het? En je microfoon ook, of heb je misschien een headset of oortjes nodig om ervoor te zorgen dat je écht goed geluid hebt? Is je internet sterk genoeg voor beeldbellen? Over het algemeen is dit geen probleem, maar test het eventueel via deze website (hou voor bellen zonder beeld 0,03 Mb/s vrij en voor videobellen 0,128 Mb/s). Sluit als dat nodig is draaiende apps af om ruimte te creëren, dan beperk je meteen de kans op afleiding tijdens je belangrijke gesprek. Test dit gerust allemaal vooraf even uit met een vriend, familielid of huisgenoot. Better safe than sorry.

2. Bereid je goed voor

Het geldt voor iedere sollicitatie, online of offline: een goede voorbereiding is het halve werk. Lees over het bedrijf, neem de vacature goed door. Bedenk voor jezelf waarom jij deze baan graag wilt én waarom de aanstaande werkgever jou moet aannemen. Maak gerust een spiekbriefje, maar waak voor het ‘autocue-effect’. Het komt beter over als je gepassioneerd, enthousiast een verhaal vertelt op basis van steekwoorden (om niets te vergeten) dan om alles woord-voor-woord voor te lezen of uit het hoofd te leren.

Zorg ook dat je er representatief uitziet. Kleed je netjes aan, je zult merken dat je je direct een stuk zelfverzekerder voelt. Vergeet ook je achtergrond niet. Dat kan een standaard background zijn uit Skype, of jouw eigen woon- of studeerkamer. Zorg er dan wel even voor dat er licht, verzorgd en opgeruimd uitziet en er geen rommel of afwas in beeld staan. Als je dat allemaal op orde hebt, kom je in één klap veel professioneler over.

Vragen over solliciteren?

Neem contact op met Bob!

Blijft je telefoontje onbeantwoord? Waarschijnlijk zijn we in gesprek. Geen zorgen: stuur even een appje of spreek de voicemail in en we melden ons snel!

3. Maak het dynamisch

Praat met je handen. Glimlach. Kijk je gesprekspartner aan. Da’s belangrijk, want het is heel verleidelijk om naar jezelf te kijken in een online call. Knik bevestigend, of gebruik woorden om te laten zien dat je er écht bij bent en oprechte interesse hebt. Het maakt een gesprek dynamischer en het helpt in de communicatie, óók als je ‘gewoon’ belt en elkaar niet ziet. Extra plus: jij en je gesprekspartner weten allebei dat de techniek nog meewerkt en dat er niets is vastgelopen.

4. Vergeet jezelf niet: stel vragen

Goed om te weten: bedrijven nemen zelden iemand aan zónder face-to-face gesprek. Een online kennismaking is een voorproefje. Daarom zijn deze online gesprekken vaak korter, statischer. In een face-to-face gesprek maak je normaal gesproken vaak eerst een praatje bij de koffieautomaat, bijvoorbeeld over hoe de reis was. Een recruiter of personeelsfunctionaris komt online over het algemeen sneller ter zake. Als sollicitant mis je daardoor misschien waardevolle informatie over met wat voor bedrijf je te maken hebt. Wat is de sfeer op kantoor? Hoe is de bedrijfscultuur? Hoe ziet je werkdag er straks uit? Zorg dat je voor jezelf op een rijtje hebt wat voor jou belangrijk is om te weten. En stel vragen als er iets nog niet duidelijk genoeg is. Je komt daardoor betrokken over én leert – ondanks de fysieke afstand – een bedrijf beter kennen. Als jij écht een sterrenrol wilt pakken, moet de match met jouw nieuwe werkgever namelijk wederzijds zijn.

5. Ieder voordeel heeft zijn nadeel

Als je zelf de voordelen van online solliciteren ziet, ga je comfortabeler een gesprek in. Show bijvoorbeeld je kamer vol eigengemaakte meubels of kunst, als je per videocall solliciteert voor een baan als industrieel ontwerper. Of deel als IT’er je scherm, om te laten zien hoe handig je bent met bepaalde tools. Pak je podium, dit is een extra kans om op te vallen!

Online solliciteren bij StarGo

Bij StarGo hechten we veel waarde aan persoonlijk contact. Maar we doen wél veel op afstand. Per mail, via (beeld)bellen en via Whatsapp. Het is onze kracht. Zo houden we de kosten laag voor onze opdrachtgevers. Zónder dat onze dienstverlening richting werkgevers én sollicitanten daaronder lijdt. Sterker nog: wij zijn voor kandidaten persoonlijker dan de meeste werving- en selectiebureaus. Wij houden voor, tijdens én na een sollicitatietraject vinger aan de pols.

Heb jij vragen naar aanleiding van deze blog? Of kun je wel wat extra hulp gebruiken bij (online) solliciteren? Doe onze CV-check of neem contact met ons op. Of bekijk direct onze actuele vacatures.