Ga naar https://www.linkedin.com/. Klik op 'Ik' rechtsboven in je scherm. Er rolt nu een balkje uit, klik vervolgens op 'Profiel weergeven'. Je komt nu op jouw Linkedin profiel terecht. Kopieer de url die in de zoekbalk staat en plak deze in de balk hieronder.

De perfecte vacaturetekst schrijven: zo doe je dat

Je hebt versterking nodig en bent op zoek naar de ideale kandidaat voor jouw organisatie. Maar in een overspannen arbeidsmarkt, met fors meer vacatures dan werkzoekenden, is dat niet zo makkelijk. Want hoe val je op? En hoe zorg je dat je met jouw vacaturetekst de juiste mensen aantrekt? Wij geven vijf tips die jou helpen een écht goede vacaturetekst te schrijven.

Op dit moment staan er volgens het CBS ruim 371.000 vacatures online. Een recordaantal; nooit eerder was de vraag naar werknemers zo groot in een markt waarin het aanbod zo klein was. En voorlopig blijft dat ook wel even zo, is de verwachting. Ben je zelf op zoek naar personeel, dan is het dus zaak om een dijk van een vacaturetekst te schrijven waarmee je wél opvalt. StarGo helpt je een handje. Klaar om die perfecte kandidaat aan boord te krijgen?

Wist je dat StarGo ook de perfecte kandidaat voor jou kan vinden? Bekijk de mogelijkheden. 

Tip 1: denk na over de ideale kandidaat

Voordat je aan de slag gaat met je tekst, is het handig om je een voorstelling te maken van de ideale kandidaat. Natuurlijk weet je ongeveer wel over welke vaardigheden en ervaring hij of zij moet beschikken. Maar heb je ook nagedacht over de soft skills? Hoe belangrijk zijn leergierigheid, nieuwsgierigheid en integriteit bijvoorbeeld? En past een introverte of toch een extraverte persoonlijkheid het beste binnen je team? Hoe meer je weet, hoe concreter en relevanter je de tekst kunt maken. Dat gaat je straks tijdens je sollicitatiegesprekken bovendien ook helpen om de ideale kandidaat te selecteren. Win-win!

Tip 2: kies een duidelijke functie- en vacaturetitel

Een goede functietitel is glashelder. Dat betekent dat de titel weergeeft welke werkzaamheden jouw kandidaat zal gaan vervullen en eventueel op welk niveau. Bijvoorbeeld junior marketeer, senior accountmanager of advocaat-stagiair. Met onduidelijke of zogenaamd originele functie- en vacaturetitels (zoals eindbaas, webtovenaar of redactietijger) ga je je doel voorbij en wordt je vacature niet gevonden door de juiste kandidaten. En ook niet door Google en andere vacaturebanken trouwens.

 

Meer hulp nodig dan alleen een nieuwe vacaturetekst?

Neem contact op met Bob!

Blijft je telefoontje onbeantwoord? Waarschijnlijk zijn we in gesprek. Geen zorgen: stuur even een appje of spreek de voicemail in en we melden ons snel!

Tip 3: begin met informatie die relevant is voor de kandidaat

Hoe graag je ook direct wil vertellen hoe tof jouw organisatie is: doe het niet. Begin je vacaturetekst met wat relevant is voor de kandidaat. Schrijf dus eerst over wat de kandidaat allemaal mag gaan doen binnen deze functie. En noem vooral veel concrete voorbeelden. Zo grijp je je lezer direct bij de lurven. Doe je dat niet, dan is de kans groot dat je lezer al afhaakt voordat hij of zij zich door de introductie van jouw organisatie heeft geworsteld.

Tip 4: vermijd clichés

Loop je vast met je vacaturetekst, dan is het verleidelijk terug te vallen op clichétaal. Een stressbestendige spin in het web die van aanpakken weet, een creatieve duizendpoot die out-of-the-box denkt. Geloof ons maar: de meeste vacatureteksten staan bol van dit soort termen. Hiermee ga je dus niet opvallen. Hoe je dat wél doet? Simpel. Door concreet te benoemen wat er binnen deze functie écht van de kandidaat verwacht wordt. Dus niet: ‘Jij bent een echte spin in het web’, maar: ‘Jij bent verantwoordelijk voor de organisatie en coördinatie van projecten binnen afdeling X, waarbij je het overzicht houdt en je collega’s bijstuurt waar nodig’. Hoe concreter, hoe beter. Duidelijk taalgebruik dus, en loze termen laat je liever achterwege. Less is more.

Tip 5: maak de tekst scanbaar

Werkzoekenden lezen vacatureteksten lang niet altijd van a tot z. Vaak scannen potentiële kandidaten een tekst waarna ze al gauw besluiten of de vacature interessant kan zijn. Het is dus essentieel dat de lezer in één oogopslag kan zien wat jouw functie inhoudt. Kan dat niet bij je vacaturetekst, dan heb je in veel gevallen de boot gemist. Je maakt je tekst eenvoudig scanbaar met duidelijke koppen, alinea’s, bulletpoints en witregels. En (te) veel tekst schrikt af. Ook hier geldt weer: less is more. Je wil ook nog wat te vertellen hebben als je kandidaat op gesprek komt, toch?

Hulp nodig?

Bovenstaande tips gaan je zeker helpen met het schrijven van een goede vacaturetekst. Toch nog hulp nodig bij de zoektocht naar jouw perfecte kandidaat? Met een scherpe vacaturetekst en een passende wervingsstrategie voor jouw organisatie? Wij helpen je graag. Net zo lang tot jij jouw sterrenkandidaat gevonden hebt!