Ga naar https://www.linkedin.com/. Klik op 'Ik' rechtsboven in je scherm. Er rolt nu een balkje uit, klik vervolgens op 'Profiel weergeven'. Je komt nu op jouw Linkedin profiel terecht. Kopieer de url die in de zoekbalk staat en plak deze in de balk hieronder.

En dan is er koffiepauze!

Koffie is niet meer weg te denken uit onze maatschappij. Een bakje van het zwarte goud zit bomvol arbeidsvitaminen die je werkdag een kickstart geven. Koffie is een goed excuus om even rustig bij te praten met een (oud-)collega. Daar maken we graag even tijd voor vrij, ook op het werk. Koffie is heilig in kantooromgevingen. Er is zelfs een pauze naar vernoemd. In deze blog vertellen we je meer over dit fenomeen. En hoe je als werknemer meer uit je koffiepauze haalt.

De koffiepauze stamt uit het begin van de twintigste eeuw en kwam uit de koker van de vakbonden. Een stropdassenfabriek in Denver was het eerste bedrijf dat de onbetaalde koffiepauze – letterlijk een ‘tie break’ in dit geval – durfde te introduceren. Dat gebeurde na de Tweede Wereldoorlog. Ondernemer Phil Greinetz verloor zijn beste werknemers aan het leger. Die verving hij door oudere vrouwen. Ze voerden het werk goed, misschien zelfs beter uit, maar werden sneller moe dan de mannen. Op hun verzoek experimenteerde Phil met korte pauzes, waarin hij trakteerde op koffie. Het gevolg was opmerkelijk: de productiviteit schoot werkelijk omhoog en ook de stropdassen waren na de break van betere kwaliteit. Het duurde niet lang totdat hij de koffiepauze verplichtte.

Even uit je ritme

De koffiepauze werd ook op de Nederlandse werkvloer steeds gebruikelijker. De regel is: werk je langer dan 5,5 uur op een dag, dan heb je recht op minimaal een half uur pauze, te splitsen in twee keer een kwartier. Die pauzes zijn erg welkom, vinden we bij StarGo. Want ook al is je werk nóg zo leuk; werk kost energie. Een koffiepauze haalt je even uit je ritme. Even tijd voor een praatje met je collega’s, of een kort ommetje met een beker koffie in je hand. Het maakt niet zo veel uit wat je in je koffiepauze doet en drinkt, als je maar even weg bent van je werkplek. Je zult merken dat je na dit korte intermezzo actiever en productiever bent.

Wist je dat tijdens koffiepauzes dikwijls nieuwe ideeën ontstaan? Dat gebeurt namelijk vaak als je even wat afstand neemt van een situatie – je werkplek in dit geval. Koffiepauzes hebben een informeel karakter en zijn een goede gelegenheid om het werk even los te laten. Maar bovenal geeft een koffiepauze je een energieboost. Vergelijk het maar met je telefoon die je na een halve dag even aan de snellader legt. Je hebt erna weer genoeg power voor de rest van de werkdag.

Bob

Neem contact op met Bob!

Blijft je telefoontje onbeantwoord? Waarschijnlijk zijn we in gesprek. Geen zorgen: stuur even een appje of spreek de voicemail in en we melden ons snel!

Brandstof van de Gouden Eeuw

Koffie, met cafeïne, werd naar alle waarschijnlijkheid voor het eerst ontdekt in Ethiopië. Volgens de legende zag de Ethiopische herder Kaldi dat zijn geiten na het snoepen van de koffieplant wel héél actief werden. Kaldi plukte er wat bessen van, kookte ze en hield toen een aftreksel over. Die drank was bitter, maar gaf ook een gevoel van voldoening en helderheid van geest. Al snel won koffie aan populariteit in de islamitische wereld en met de zuidoostenwind reisde het recept ook naar ons continent. Het gevolg: koffiehuizen schoten als in de zeventiende eeuw als paddenstoelen uit de grond.

Wist je dat mede door het zwarte goud de Gouden Eeuw is ontstaan? Door de opzwepende werking van de cafeïne schoot de productiviteit dusdanig omhoog dat koffie de brandstof van de toenemende handel en economie werd. Dat is een mooi bijeffect!

Drink met mate

De koffiefan kent de voordelen van zijn of haar dagelijkse bakkie. Maar betekent dat dat we zo veel mogelijk van die hete energiedrank weg moeten werken? Nee, zeker niet. Zoals voor veel dingen geldt: te veel is nooit goed. Puur feitelijk beschouwd is koffie een softdrug waaraan je verslaafd kunt raken.

Ondanks de energieboost die koffie biedt, is het ook geen vervanging van een goede nachtrust. Sterker nog: te veel (of slecht getimede) koffie kan een goede nachtrust juist in de weg zitten. Wel is dit afhankelijk per persoon. We raden aan na 16.00 uur te stoppen met het drinken van koffie, dan is namelijk om 22.00 uur alle cafeïne verdwenen uit je lichaam. En heeft de cafeïne geen invloed meer op je slaappatroon.

Drink online een kop koffie met StarGo

Nóg beter dan energie uit een kopje? Een baan waar je blijvend energie van krijgt! Kies dan niet per se voor Starbucks – tenzij jij denkt daar jouw sterrenrol te vinden – maar ga in gesprek met StarGo!