Ga naar https://www.linkedin.com/. Klik op 'Ik' rechtsboven in je scherm. Er rolt nu een balkje uit, klik vervolgens op 'Profiel weergeven'. Je komt nu op jouw Linkedin profiel terecht. Kopieer de url die in de zoekbalk staat en plak deze in de balk hieronder.

Zo geef je je nieuwe werknemer op de eerste werkdag een vliegende start

Het is zover: na een intensief sollicitatietraject heb je dé perfecte kandidaat gevonden en binnenkort is de eerste werkdag. Spannend voor hem of haar, maar óók voor jou als werkgever. Want hoe geef je jouw kersverse werknemer een warm welkom? En, misschien nog wel belangrijker: hoe zorg je dat je nieuwe werknemer blij is én blijft met zijn of haar nieuwe baan? We geven je acht tips voor een vliegende start van je nieuwe aanwinst!

Je hebt een scherpe vacaturetekst geschreven, meerdere geschikte kandidaten gesproken en dan weet je het zeker: die ene kandidaat en jouw organisatie zijn een match. Fijn! Maar juich niet te vroeg, want talent aantrekken is belangrijk, maar talent behouden is minstens zo belangrijk. En een goede onboarding is daarvoor essentieel. Uit onderzoek is gebleken dat die eerste werkdag invloed heeft op hoe lang iemand bij een bedrijf blijft. Op die allereerste werkdag leg je dus de basis. Het is net als in het café: je hebt maar één kans op een verpletterende eerste indruk. Hoe zorg je voor een flitsende start van een – hopelijk – lange samenwerking? StarGo vertelt het je!

VOORAFGAAND AAN DE EERSTE WERKDAG

Tip 1: Bereid je voor

Al vóór die allereerste werkdag begin je met voorbereidingen treffen. Denk aan een geschikte werkplek, sleutels en eventueel een parkeerplek regelen. Vergeet het ook niet om pasjes en inlogcodes aan te vragen, het team op de hoogte te brengen en te zorgen voor een goed onboardingsplan. En maak een dagindeling voor die eerste werkdag. Zeker ook doen: bel of mail je nieuwe medewerker en vraag of hij of zij nog iets speciaals nodig heeft om het werk goed te kunnen doen, zoals bepaalde software of andere benodigdheden. Fijn voor je nieuwe werknemer om te weten dat je aan hem of haar denkt.

Tip 2: Informeer naar de wensen

Een geslaagde eerste werkdag ziet er voor iedereen anders uit. Informeer daarom vooraf bij je nieuwe werknemer wat hij of zij fijn zou vinden (en wat niet). Krijgt hij of zij veel energie van direct veel nieuwe mensen om zich heen? Of start hij of zij juist liever wat rustiger op, zonder al te veel prikkels? Hoe meer je weet, hoe beter je hierop in kan spelen en hoe beter die eerste werkdag past bij je nieuwe werknemer.

Tip 3: Enthousiasmeer je nieuwe werknemer

Stuur vooraf alvast wat informatie over je organisatie of lopende projecten zodat je nieuwe werknemer zich al kan inlezen. Zo maak je hem of haar enthousiast om van start te gaan. Laat gerust merken dat je blij bent dat hij of zij je organisatie komt versterken. En deel gelijk een globale dagindeling van de eerste werkdag. Leuk voor je nieuwe werknemer om te zien dat je hier tijd en energie in hebt gestoken!

Tip 4: Betrek het team erbij

Je nieuwe werknemer een warm welkom geven doe je niet alleen. Voor een goede onboarding is het belangrijk dat het team op de hoogte is. Je wil voorkomen dat een nieuwe werknemer ontvangen wordt door een receptioniste die niet is voorbereid, snel aan de slag wordt gezet en vervolgens aan zijn of haar lot wordt overgelaten. Dit werkt allesbehalve motiverend. Bespreek vooraf met het team dus goed wie welke taken op zich neemt. Zo kunnen ze hun nieuwe collega – al dan niet online – met open armen ontvangen en alle hulp, informatie en begeleiding geven die nodig is. Misschien kun je zelfs een buddy aanstellen: een collega die als een soort persoonlijke coach antwoord geeft op alle vragen, uitlegt wie de leidinggevenden ook alweer zijn of gewoon vertelt hoe iedereen zijn koffie drinkt.

 

 

Hulp nodig bij het inrichten van de eerste werkdag?

Neem contact op met Bob!

Blijft je telefoontje onbeantwoord? Waarschijnlijk zijn we in gesprek. Geen zorgen: stuur even een appje of spreek de voicemail in en we melden ons snel!

TIJDENS DE EERSTE WERKDAG 

Tip 5: Zorg voor een warm welkom

Op die allereerste werkdag is het belangrijk dat je nieuwe werknemer zich welkom voelt. Regel iemand die je werknemer opvangt, het liefst iemand die ook bij het sollicitatiegesprek aanwezig was. Is dat niet mogelijk, zorg dan voor iemand anders die je nieuwe collega een warm welkom geeft, bijvoorbeeld de receptioniste. Dit geeft direct een vertrouwd gevoel. Begin de dag vervolgens rustig met koffie of thee en neem samen de dag door. Laat hem of haar zijn nieuwe werkplek zien, geef een rondleiding en introduceer alvast wat collega’s. Ook leuk: organiseer koffie- of speeddates door de dag heen zodat je nieuwe werknemer in een korte tijd veel (directe) collega’s leert kennen. Mits hij of zij dit leuk vindt natuurlijk, maar dat heb je als het goed is van tevoren al gecheckt. Introverte werknemers maak je vaak blijer met een rustiger programma zonder al te veel prikkels.

 Tip 6: Introduceer je organisatie

Ook belangrijk: je nieuwe werknemer bekend maken met alle ins en outs van jouw organisatie. Waar staat je bedrijf voor? Hoe zien bepaalde processen eruit? Hoe communiceren jullie naar klanten of relaties? Veel is misschien al ter sprake gekomen tijdens het sollicitatiegesprek, dus nu kun je wat meer de diepte in. Bespreek ook meer praktische zaken: met welke software werken jullie? Hoe ziet het verdere inwerktraject eruit? En bij wie kun je terecht met problemen? Zorg dat alle informatie ook ergens terug te vinden is, zodat je nieuwe werknemer alles op een later moment nog eens rustig door kan nemen.

 Tip 7: Aan de slag

Hoe vol zo’n eerste werkdag ook is, vaak is het voor je nieuwe werknemer stiekem toch ook wel heel fijn om alvast aan de slag te mogen. Om zijn of haar tanden ergens in te zetten en productief te kunnen zijn. Want hoe lekker is het om na zo’n intensieve dag met een voldaan gevoel (want: lekker gewerkt!) weer thuis te komen?

 NA DE EERSTE WERKDAG

 Tip 8: Blijf luisteren naar je werknemer

Het onboarden stopt niet na die eerste werkdag – integendeel. Die eerste weken en maanden zijn super belangrijk voor een prettige ‘landing’. Het kan best even duren voordat je nieuwe werknemer helemaal ingewerkt is en zich thuis voelt binnen jullie werkcultuur. Zorg voor goede persoonlijke begeleiding, plan evaluatiemomenten in en blijf vooral goed luisteren. Goede communicatie is super belangrijk voor een goede binding van je personeel met je organisatie. Zo geef je je werknemer de kans zich te ontwikkelen tot een vaste waarde binnen jouw organisatie. Tot die blije, waardevolle werknemer die jij voor ogen had.

 Hulp nodig?

StarGo helpt je graag in je zoektocht naar die perfecte kandidaat voor jouw organisatie én kan je ondersteunen in de onboarding van nieuw personeel. Lees hier wat wij voor jou kunnen betekenen.